5 запитань до Ірени Карпи про новий феміністично-хуліганський сингл QARPA «Баби Круті Чуваки»

Опубликовано 8 марта 2020 г.

Спеціально до 8 березня в якості тюльпанів в целофані український гурт QARPA представив танцювальний трек з промовистою назвою «Баби Круті Чуваки». Це веселий копняк перешкодам і стереотипам на шляху повноцінного жіночого розвитку. 

Основним посилом пісні: вкотре зрушити з місця тлустий стереотип про те, що історію творили чоловіки, а жінки були лише їхніми музами.

Напередодні релізу фронтвумен команди Ірена Карпа розповіла редакції Open.ua все про створення пісні, історії жінок світу, які надихають та багато іншого.

Ірена Карпа про пісню «Баби – круті чуваки» ексклюзивно на Open.ua.


«Йди вперед давай до того, що ти хочеш. Ти ж для цього народилася на світ. Забивай на всіх, хто голову морочить, бо всі круті жінки… передають тобі привіт!»

На обкладинці синглу є і Леся Українка, і Маргарет Тетчер, і Одрі Гепберн. У пісні імен ще більше. Хто з них імпонує вам найбільше? Можливо вчинок чи цитата однієї з них згадуєте найчастіше?

Артур от вибирає Хеді Ламар, бо була і голлівудською актрисою, і винахідницею. Хоча у нас кожна героїня підпадає під ці критерії, хіба ні? Я от кілька днів тому подивилася прем’єру фільму Маржан Сатрапі «Radioactive» про Марі Кюрі, неймовірна історія. Дуже крутий фільм, раджу. Про те, як жінка зробила революцію в сучасній науці тоді, коли місце жінки ще цілком собі було на кухні чи для «окраси товариства». Полька в снобському Парижі, перша жінка-професорка Сорбонни, пристрасна, з двома Нобелівськими преміями, трагічним коханням і неймовірною силою. Це крутий приклад того, як можна йти до своєї мети, коли весь світ проти тебе, і як не втратити глузд, навіть коли розумієш що геніальна справа твого життя окрім корисних плодів приносить ще й деструктивні.

Слухати новий сингл Qarpa на цифрових платформах

Нумо розкажіть про «пасхалочки» у новому синглі: семпли, уривки (звуки пташок, тощо)

Якщо там десь і були звуки пташок, то це було прощальне квохтання курки, яка мусить померти в кожній нормальній жінці. А там, де пищать баби, що вони круті чуваки (пачки такі чути) — то я пищу, не дивлячись на мій «п’ятий голос». Ну а якщо серйозно, то семплики свої рідненькі — з української класики. Зокрема, «плюне і розітре» і «воспитана!» з улюбленого фільму «Пропала Грамота» з Іваном Миколайчуком. Зізнаюся — в першій версії ставили «Да ти вєдьма» для демки з радянського «Іван Васильович міняє професію», але вчасно схаменулися і знайшли своє й крутіше.

Був якийсь характерний момент у вашому житті, який підштовхнув до написання цієї пісні? Щось на кшталт «Все, дістало!»

Ой, все дуже смішно. Текст приспіву прийшов як антитеза до французької пісеньки «Les hommes c’est pas des mecs bien» («чоловіки — не добрі хлопці») гурту Grand Popo Football Club. Переклала назву я трохи калічно, гра сенсів не збереглася. Зате в нашій «антитезі» все просто. Баби — круті чуваки. Ну бо хто з нормальних дівчат заради стьобу не називав своїх подруг «пацани», guys чи «чувачочки»?.. Не «кісами» ж єдиними…

Як довго працювали над треком?          

Ми в цьому сенсі дуже некласичний гурт. Нема такого, що зібралися-тряпки, сіли в студії, записали і вийшли. Ні, ми всі тут індивідуалісти і психи, які живуть у різних містах і займаються казна-чим, хто саунд-продюсингом, хто електричною інженерією, а мене от взагалі в дипломатію занесло. До того ж, різних пісень назбиралося після всіх цих наших рухів стільки, що неясно, за який братися — за мудрий чи за красивий. На щастя, трапилося восьме березня і виштовхало «Баб» у фаворити. А то б і три роки його робили (а так майже три, хе-хе).


Назвіть три улюблені пісні, які також мають феміністично-хуліганський посил.

Ну, наприклад. Junkie XL «Crusher»; Le Tigre «T.K.O.»; MIA «Bad Girls»; Destiny’s Child «Independent Woman»; No Doubt «Just A Girl».

Написать комментарий

Редактировать комментарий

Ответить на комментарий

Показано 0 комментариев