7 речей, які варто зробити на фестивалі Sziget

Опубликовано 8 июня 2018 г.

За статистикою, серед усіх закордонних фестивалів найчастіше українці відвідують Sziget Festival, що проходить в Будапешті. І справа не тільки в зручному сусідстві з Угорщиною. Sziget — це ідеальна відпустка для людини з будь-якими інтересами та вподобаннями.

Кожен фестиваль відвідує майже півмільйона гостей зі 100 країн світу, в тому числі тисячі українців. Щоб не розгубитися на 76 гектарах розваг, ми зібрали 7 найцікавіших з них.


Музика

За 25 років проведення фестивалю на ньому виступило біля 25 тисяч артистів. На щастя, бюджет фестивалю дозволяє якості не поступатися кількості. Бюджет цьогорічного «Сігету» — 27 мільйонів євро. Як же ним розпорядились організатори?

«Цього року ми зібрали найпотужніший музичний лайн-ап за всю історію! В ньому такі всесвітньо відомі виконавці, як Кендрік Ламар, Gorillaz, Лана Дель Рей, Mumford and Sons, Kygo, Arctic Monkeys, Everything Everything, Nothing But Thieves, Ліем Галлахер, Gogol Bordello, Wolf Alice, Сigarettes After Sex», — прокоментував представник оргкомітету фестивалю Тамаш Кадар.

Варто усвідомити те, що інший шлях набагато складніший — щоб потрапити на виступи всіх цих зірок, треба об’їхати кілька країн та витратити десятки тисяч доларів. Цього року у меломанів є унікальна можливість почути їх всіх на одному фестивалі, квитки на який наразі вартують від 79 до 325 євро.

Більш детально про типи квитків, кемпінгу і програму:  https://szigetfestival.com/ua/.

Окрім Main Stage, де виступають зірки світового масштабу, є ще сцени А38, названа на честь культового музичного клубу в Будапешті, переробленого з української баржі «Артемівськ-38»; Europe Stage, де виступають європейські артисти; World Music Stage, де збираються музиканти різних жанрів з усіх куточків планети; Colosseum, побудована з піддонів; Lightstage c веселою і легкою музикою; Music Box, де виступають молоді музиканти; Afro-Latin-Reggae Village, де можна приєднатися до перкусійних майстер-класів; Opera and Jazz Stage, назва якої каже сама за себе; голосна сцена Telekom VOLT Festival та електронна Telekom Electronic Beats Arena і нарешті Campfire, де щоночі біля багаття збираються люди співати під акустику.

Серед українських музикантів цього року виступатимуть: ONUKA (13 серпня на World Music Stage), 5'NIZZA (8 серпня на Europe Stage), KADNAY на Europe Stage та Vetka на Campfire.


Цирк та театр

Оскільки «Острів свободи» на тиждень перетворюється на нон-стоп вечірку з багатьма сценами, то можна встигнути втомитись від музики. Якщо в один з днів це станеться, вирушайте у цирк або театр. Цим мистецтвам організатори приділяють особливу увагу: для кожного з них будують окремий глядацький зал. Важливо, що ті вистави, які вони відбирають, кардинально змінюють уявлення гостей про цирк і театр.

Розклад можна подивитись у фестивальному паспорті, мобільному додатку або безпосередньо у залі. Окремо варто виділити локацію Magic Mirror, де проходять вистави на грані цирку та театру й куди важко потрапити через постійні аншлаги.


Спорт та активний відпочинок

На території фестивалю є повноцінні майданчики для футболу, баскетболу та настільного тенісу. У розкладі можна знайти заняття з йоги.

На ігрових майданчиках є кікер, дартс, шахи та настільні ігри. Одна з небагатьох платних активностей — банджи-джампінг.


Флешмоби та конкурси

«Навіть якби ніхто не виступав, все одно було б круто», — найпоширеніший відгук про Sziget. Бо це фестиваль атмосфери, де музика стала не головним атрибутом, а приємним доповненням.

Це літній табір для тих, кому потрібен відпочинок без умовностей, засудження та турбот. Де можна сім днів веселитись з людьми з усіх куточків світу та отримати запас емоцій на рік вперед.

Щоб відчути це в повній мірі, радимо брати участь у всіх флешмобах та конкурсах. По всій території розташовані розважальні локації.

На багатьох з них можна виграти в кумедних конкурсах цінні подарунки: Powerbank, футболку з власним малюнком, мерч фестивалю, продукцію спонсорів та багато іншого.

Щодня головна музична сцена починає роботу з різних флешмобів. Весь необхідний реквізит організатори роздають фестивальщикам прямо на місці подій. Минулого року, наприклад, проходив флешмоб, присвячений 25-річчю фесту: з гігантським тортом, метафановими пушками та десятками тисяч гостей у святкових ковпачках. В один з днів весь танцпол було вкрито людьми з різнокольоровими прапорами, а в інший — м’ячами. Але більше всього емоцій було зафіксовано протягом свята фарб Холлі.


Вечірка на кораблі

Організатори називають Sziget Boat Party кращою вечіркою на воді у Будапешті. Ми вважаємо її кращим способом знайти нових друзів та другу половинку.

На судні Europe можна відчути прилив адреналіну і танцювати під запальні DJ-сети або почілити в кріслах-мішках і милуватись пам’ятками Будапешту по обидва береги Дунаю.


Паспорт

Музична програма на Main Stage починається з 16 години. Решту часу теж є чим зайняти. Щоб маршрут розваг був впорядкованим, візьміть на вході на фестивальний паспорт.

Окрім розкладу концертів та перфомансів, інформації про Будапешт та карти острова, тут є найголовніша частина — розворот для печаток кожної з активностей фестивалю. Якщо відвідати їх всі та зібрати всі печатки, можна отримати мерч фестивалю та купу вражень.


Будапешт

Якщо вже ви потрапили до Будапешту, то хоча б один день до, після або в середині фестивалю варто присвятити прогулянкам по цьому неймовірному місту. В кінці XIX століття столиця Угорщини була зібрана, як трансформер, з кількох населених пунктів, розташованих по сусідству. Тому Будапешт — це кілька міст в одному.

Докладніше про кожну з них можна довідатись на одній з безкоштовних екскурсій або вивчаючи його самостійно. Зручніше за все це робити з City Pass, що можна придбати на офіційному сайті фестивалю. Цей абонемент дає безкоштовний проїзд на всіх видах громадського транспорту, на автобусах-шатлах, що курсують від міжнародного аеропорту імені Франца Ліста до фестивалю та на Sziget-човнах, а також безкоштовний вхід та знижки до купален, пляжів та закладів  Будапешту.


І це далеко не всі розваги та можливості фестивалю. Щоб познайомитись з ними усіма, потрібен цілий тиждень. Сподіваємось, тиждень з 8 по 15 серпня ви проведете саме за цим заняттям та станете трохи вільнішими й щасливішими.

Дар'я Ботозська

Фото:  Андрій Максимов

Написать комментарий

Редактировать комментарий

Ответить на комментарий

Показано 0 комментариев