Новий альбом «ВГНВЖ» «Вогнепальне»: унікальний досвід дистанційної взаємодії та перша суто колективна робота

Опубликовано 20 мая 2021 г.

Один з найцікавіших українських гуртів «вагоновожатые» випустив новий альбом «Вогнепальне». Це третій студійний та перший повністю україномовний альбом старічуль. 

Презентацiя альбому в Києві відбудеться 18 червня.

Спеціально для Open.ua учасники команди розповіли про «Вогнепальне» більш детально.

Антон Слєпаков — про роботу над україномовними текстами та про місця створення пісень. Валентин Панюта та Станіслав Іващенко — про музичну складову платівки та колективну роботу. Також кожен учасник «ВГНВЖ» назвав пісню, яка найкраще характеризує новий альбом.  

Місця та історії створення, семпли, вплив пандемії та самоізоляції, відмінність від попередніх релізів гурту та багато іншого — в ексклюзивному матеріалі на Open.ua.


Антон Слєпаков

Про роботу над україномовними текстами

Я почав писати українською ще в період підготовки альбому «Референс» 3 роки тому. Але то вже був хвіст альбому і мої експерименти були поставлені на тривалу паузу. Звичайно, через необізнанність чи відстутність фахової практики доволі часто проскакують певні русизми. Але я намагаюсь виправити це, консультуюсь і намагаюсь уникати помилок. А навіть якщо помиляюсь, в мене дуже крута редакторка — Наталка Галаневич, обов‘язково перепитає та виправить.

Зазвичай я пишу без словника, все як є. Доволі часто щось змінюю, можу безжально зарізати класний букворяд, якщо маю питання до нього, чи він перестає мене влаштовувати та задовільняти.

Про текст, над яким працював найдовше

Якщо чесно, в цей раз такого не було. Ми все робили натхненно та доволі швидко. Хлопці починали працювати над каркасом треку, а моя задача була закінчити текст до того моменту, поки треба йти в студію записувати вокал. Напевно найважче приходив та підганявся текст для композиції «Ендорсер». Але ми вирішили в процесі роботи, не включати її в альбом.

Про найдивніше місце написання пісні/тексту альбому

Майже всі тексти я придумав вдома, ніякої екзотики. «Не притулятися» — в експресі «Київ – Одеса», початок треку «Вовк» в літаку, повертаючись з Парижу. Але вдома все ж таки краще зосередитись та сконцентруватись.

Про історії, що вплинули на створення пісень

Всі історії створення та атмосферу підготовки «вогнепального» я спробував описати в таких собі «щоденниках альбому» під заголовком «вогнепальне та вісім ножових» у себе в fb. Рекомендую краще почитати там. Змістовно, детатльно та поетично.

Про пісню, що найбільше характеризує весь альбом «вогнепальне»

Важко сказати. Можна було б назвати «Пандемінус 1», там є прямі відсилки до карантину і ізоляції, в якій ми досі перебуваємо, але я не хотів би, що ми сприймали цей альбом, як виключно «локдауновий» та «карантинний».

Так, самоізоляція в якійсь мірі допомогла нам зосередитись, не відволікатися на виступи, а кропітливо робите нове. Але тут далеко не тільки про це. Тому я назову «Вогнепальне», стартовий постріл з якого вся історія і почалася, і проходила вогником по бікфордому шнуру через весь альбом.


Валентин Панюта  

Про колективну роботу над альбомом

Мабуть це наша перша суто колективна робота. Ми відмовились від певної кількості треків, які не «заходили» мені або Стасу. Робили тільки те, що подобалось всім.

Про гітарні партії, чернетки та демо «вогнепального»

В мене був такий момент, коли я трохи втомився від гітари і майже все придумував одразу у цифрі. Мабуть настрій був інший. Але з цим альбомом все склалося інакше. Певні треки ми робили відштовхуючись саме від гітарних партій.

Всі демо в мене давно скінчилися. Майже вся музика для цього альбому була створена з серпня 2020 по березень 2021.

Про походження вокальних семплів в піснях «Катетер» та «My Selecta»

Давайте залишимо це питання в якості квеста для наших слухачів.

Про пісню, що найбільше характеризує весь альбом «вогнепальне»

Це «Пандемінус 1».


Станіслав Іващенко

Про пісні, над якими працювали найдовше та найменше

По ощущениям, дольше всех мы делали «Вогнепальне». Слишком тщательно искали ему финальную форму. Хотя в разработке он был одним из первых... А вот быстрее всего, мне кажется, «Не Притулятися».

Про пісню, що найбільше характеризує весь альбом «вогнепальне»

Мне очень сложно выделить один трек, как по мне пластинка получилась очень целостной. Её стоит воспринимать как одну большую историю.

Про найдавнішу та найновішу пісні альбому

Самая новая «Не Притулятися», одна из самых давних наверное «Касета».

Про новий досвід під час запису альбому

Это был уникальный опыт дистанционного взаимодействия. Все мы самостоятельно записывали свои партии, лишь изредка выбираясь вместе с Антоном в студию для записи вокала. В целом, создание альбома было как никогда лёгким. Мы наверное уже устали спорить с Валентином за эти годы. Плюс, лично для меня, с появлением проекта SI Process, написание материала для «ВГНВЖ» в том числе, вышло на совершенно новый технический и эмоциональный уровень.

Про вокальні семпли

За voice-семплы в «Катетер» отвечал Валентин. На моих плечах была «My Selecta».

Вообще, это конечно наша давняя фишка использовать речевые и вокальные сэмплы в качестве дополнительных векторов музыки. Ведь мы уже неоднократно делали это в треках «Осень», «Огонь», «Чистотел», «Штази» и других.

Признаюсь, иногда я использую звуки доступных библиотек, что-то отыскиваю среди них, изменяю и это был тот самый случай.

Как говорит мой друг Антон: «...Це просто мій вибір, неполітична сила, партія, секта...»!)

 

Олексій Подчашинський
Фото: Ольга Закревська

Написать комментарий

Редактировать комментарий

Ответить на комментарий

Показано 0 комментариев