Прем’єра альбому: ZITKANI «Береги»

1
Опубликовано 13 декабря 2019 г.

4 факти про україно-бразильську музику з народним корінням і духом Боббі Макферріна.


Проект ZITKANI — це підсумок планомірного духовного росту, глибокого розкриття себе і безкорисливої творчої синергії.

Зміна орієнтирів та новий початок

ZITKANI — це результат музичного експерименту українки та бразильських музикантів. Поштовхом до створення проекту стала подорож 35-річної Валентини Левченко на музичний ретрит до Бразилії.

Перед цим Валентина звільнилась з великої металургійної компанії, де зробила кар’єру в HR.

Після річного курсу по вокальній імпровізації All The Way In, автором якого є відома в джазових колах співачка Rhiannon, постійна учасниця команди Боббі Макферріна, Валентина почала викладати вокальну свободу, виступати з іншими музикантами і накопичувати власний музичний матеріал.

Слухати дебютний реліз ZITKANI 


Україна + Бразилія = ZITKANI

Не зумівши знайти однодумців в рідній країні, Валентина згадала про талановитого музиканта і аранжувальника Кіко Войські, з яким познайомилася в Бразилії, і запропонувала йому попрацювати разом.

Зіткнення з різними культурами і людьми сформували в ній чітке відчуття власної ідентичності, розуміння того, чим ми як нація відрізняємося від інших.

Кіко привернув до запису інших музикантів — свого брата близнюка Еда, який виконав партії на мандоліні, перкусіоніста та акордеоніста. А Валентина знайшла місцевих співачок, які вивчили слова українською, і 20-річну дівчину, що виконує бітбокс. Через місяць задуманий план реалізувався.

З лірикою Валентині допомогла її подруга, українська поетеса Міріам Драгіна. Вона написала 3 сильних тексти, а на додачу до них Левченко вибрала 3 українські народні пісні.


Фантастичні інструменти та експерименти

ZITKANI — це традиційний український фолк, зіграний музикантами, які нічого не знають про українську музику, на бразильських і африканських інструментах на кшталт берімбау, мріндангі, пандерао де бойі, конго та інших.

У семи з половиною піснях релізу «Береги» криється маса шарів і тонких деталей. В пісні «Вітри», наприклад, звук вітру створюється за рахунок акордеона, який то надувається, то здувається. А класичний бразильський інструмент для капоейри берімбау, мандоліна та контрабас вступають на одній ноті, хоча берімбау практично неможливо змусити звучати так, як хочеться.

Пісня «Колискова» є результатом чистої імпровізації в студії, записана всього за два дубля.


Світой краудфандінг та бразильська студія

Всі музиканти взяли участь у записі абсолютно добровільно. Цікаво, що Валентині вдалося через краудфандінг платформу зібрати потрібну для закінчення процесу суму грошей всього за 10 днів. Допомога прийшла від 130 людей з 19 країн.

Міні-альбом «Береги» записаний на студії 185 Apodi в Сан-Паулу. Зведення та мастеринг — також справа рук бразильського звукоінженера з великим досвідом роботи у «world music».

ZITKANI

Написать комментарий

Редактировать комментарий

Ответить на комментарий

Показано 1 комментарий
  • Валентина 13 декабря 2019 г. 18:39
    Досить цікаве звучання.