Granula Grace: «Ґрейс під силу привернути увагу до багатьох тем»

1
Опубликовано 15 апреля 2019 г.

На днях нам пощастило: нарешті ми не тільки почули, а й побачили маленьку учасницю  молодого українського гурту Granula Grace — вона з’явилась в дебютному кліпі колективу. Ким є Ґрейс для учасників групи, які сенси закладені в ліриці дебютного альбому та куди буде рухатись гурт далі: про ці та інші теми говоримо з учасниками групи — Петром (вокал, клавіші) та Василем (ударні). 


Добридень, Granula Grace. Дякую, що погодились на зустріч, адже вашим шанувальникам хочеться ближче познайомитися з вами.

Відомо, що усі учасники гурту прийшли у музику своїм шляхом. Чим для вас є музика? Що в ній найцінніше для кожного з вас?

Вася: Для мене музика — це один з найближчих, найприродніших інструментів підняти тему, яка мене хвилює. Це мій спосіб шукати однодумців). 

Петро: Скажу, що якось я, навіть, думав змінити свою роботу, адже професія музиканта не дуже прибуткова, принаймні, на більшості етапів. Але все провалилось, ще на етапі ідеї цим займатися. Музика не давала місця іншим думкам. 

Звичайно, що ви слухаєте іншу музику, а хто з музикантів надихає вас найбільше?

Василь: Для мене особливими є U2: спочатку мені здавалось, що їх музика є занадто простою. Але ж як гарно вона звучить. В той момент техніка музикантів була для мене в пріоритеті. Згодом я зрозумів, що відділити другорядне від головного зовсім не просто. Досі люблю прості, на перший погляд, речі.

Петро: Вася надихає ☺. А взагалі, різні групи подобаються: Bon Iver, The Chemical Brothers, Keane. До речі, в останніх ми взяли ідею створення пісень без використання електрогітари. З українських: ONUKA, The Maneken.

Давайте ближче познайомимось з вашим проектом. Відомо, що віртуальна дівчинка Ґрейс є повноцінним учасником групи. Чи є у вас сформоване конкретне бачення цього персонажу?

Василь: Звичайно. Я гадаю, що Ґрейс під силу привернути увагу до багатьох тем. При цьому нам здається, що її почують швидше ніж нас.

Петро: Мені подобається як в книзі Екклезіаста цар Соломон персоніфікує мудрість в жіночий образ. Звісно ми зовсім не претендуємо на моральні абсолюти як древній автор, але художня ідея класна). В нашому випадку спочатку нам просто подобалось ім’я Ґрейс і ми взяли його для назви. А потім жіночий голос з’явився в пісні «Стріли». І тоді вже це ім’я набуло більшого значення.

Чи буде Ґрейс змінюватись з часом? Коли, наприклад, вашому гурту буде 20-30 років.

Петро: Вона залишиться по за часом).

А як Грейс буде представлена у живих виступах?

Василь: В нас є декілька варіантів, як це може відбуватися. Зараз пропрацьовуємо кожен з них. Поки будемо тримати інтригу.

Чи важливий для вас комерційний успіх?

Петро: Відносно. Неможливо займатись музикою, якщо ти думаєш більше про фінансовий аспект, ніж про музичний.

Повернемось до альбому. Ви співаєте українською, але коли я почула вас вперше, склалось враження, що то англійська. Досить не звично. Як так вийшло? Це випадковість чи свідоме рішення?

Василь: Це не випадковість). Західна музична естетика проникла в нас дуже глибоко. Тому в поєднанні з українською мовою народилось таке звучання.

Петро: Мені особисто подобається фонетика англійської мови. Водночас, вона близька до української. Ми все ж більше музиканти ніж поети і гармонійне звучання тексту для нас в пріоритеті. До речі, згадується оперний спів: слів майже не розібрати, бо головна там музика. Тому ми не перші, хто так робить).

В одному з інтерв’ю ви говорите, що даєте слухачам свободу інтерпретувати тексти, як їм захочеться. Чи є у вас особисте бачення кожної з пісень? Наприклад, в чому сенс вашої пісні «Стріли», на яку нещодавно вийшов кліп.

Василь: Якщо говорити про «Стріли», то від початку пісня була присвячена темі конфліктів, але потім вона трансформувалась у пісню про шлях до примирення. Він завжди не простий. І в момент коли нас розділяє «крига» варто згадати, що нас об‘єднує.

Прокоментую декілька рядків:

«Атоми граду мимо нас…» — це стіна, яка розділяє людей.

«Я знов дочекаюсь твоїх пісень» — це надія на те, що настане мир.

А хто у вас автор музики, як взагалі відбувається процес створення пісень?

Петро: Мені пощастило, що у нас з Васею сходяться смаки, тому ми все створюємо разом.  Я надсилаю йому ідеї мелодій, а потім ми шукаємо, пробуємо щось нове.

Цікавий момент — коли ми шукали голос для Ґрейс, то пробували записувати декількох професійних співачок з гарно поставленим вокалом. Але, в решті решт, використали перший варіант, де звучить чистий, майже дитячий тембр непрофесійної співачки. Тоді я зрозумів, що техніка грає не вирішальну роль.

Чи буде Ґрейс з’являтись в усіх кліпах?

Василь: Я хотів би цього. Вона не обов’язково має бути в головній ролі, але в епізодах так точно хочеться її бачити.

Вже вийшов альбом, кліп... Що плануєте далі?

Василь: Далі концерт.

Петро: Так, і я вже чекаю на концерт. Ми активно готуємось до нього. Всіх запрошуємо. Слідкуйте за нами на наших сторінках в соціальних мережах.

Марина Тесленко
Фото: Марія Сокор 

Написать комментарий

Редактировать комментарий

Ответить на комментарий

Показано 1 комментарий
  • Оксана 17 апреля 2019 г. 12:56
    Цікаві хлопці.